Filmarija #028: Slovenski novi val na LIFFEu

Na letošnji Liffe se je uvrstilo deset slovenskih filmov: celovečerni prvenec Darka Sinka Inventura, ki tekmuje za vodomec, glavno nagrado festivala, pa veliki zmagovalec oktobrskega Festivala slovenskega filma v Portorožu, Prasica, slabšalni izraz za žensko Tijane Zinajić. Načrtovana je bila tudi premiera otroškega božičnega filma Kapa, a so jo ustvarjalci zaradi neidealnih razmer za prikazovanje v zadnjem trenutku prestavili na naslednje leto. Na sporedu so slovenske manjšinske koprodukcije: Morena Antonete Alamat Kusijanović, Telesce Laure Samani, Nebesa Srdjana Dragojevića in Atlas ptic Olma Omerzuja, ki je redni gost mednarodnega filmskega festivala v Ljubljani. V sklopu Evropa na kratko so prikazali kratke filme Steakhouse Špele Čadež, Kazenski strel Roka Bička in Poslednji dan patriarhata Olma Omerzuja. Ob tej priložnosti je kritičarka Tina Poglajen pred mikrofon povabila Simona Popka, direktorja in umetniškega vodjo festivala, Matevža Jermana, selektorja kratkih filmov, Tijano Zinajić in Olma Omerzuja.
Podcast nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Omenjeni filmi:
Prasica, slabšalni izraz za žensko (2021), Tijana Zinajić
Inventura (2021), Darko Sinko
Kapa (2021), Slobodan Maksimović
Murina (Morena, 2021), Antoneta Alamat Kusijanović
Telesce (Piccolo corpo, 2021), Laura Samani
Nebesa (2021), Srdjan Dragojević
Alas ptic (Atlas ptaku, 2021), Olmo Omerzu
Steakhouse (2021), Špela Čadež
Kazenski strel (2021), Rok Biček
Posledni dan patriarhata (The last day of the patriarchy, 2021), Olmo Omerzu

Filmarija #027: Razglednice iz Portoroža

Na nedavno zaključenem 24. festivalu slovenskega filma v Portorožu se je režiser Miran Zupanič zapletel v pogovor o slovenskem filmu s številnimi udeleženci festivala. Njegovi sogovorniki so bili: Bojan Labović, Borut Bažec, Miha Hočevar, Borut Pahor, Zala Opara, Francesco Borchi, Nataša Bučar, Amer Sefovski, Rok Kajzer Nagode, Andrej Nagode, Miroslav Mandić, Valerija Cokan, Katja Predan, David Champaigne, Aljaž Bastič, Gaja Naja Rojec, Matjaž Jamnik in Matevž Luzar. Podcast nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Predlogi za ogled:
Kekec (1951), r. Jože Gale
Telesce (2021), r. Laura Samani
Odpuščanje (2021), r. Marija Zidar
Nekoč so bili ljudje (2021), r. Goran Vojnović
Invenura (2021), r. Darko Sinko
Morena (2021), r. Antoneta Alamat Kusanović
Posledice (2018), r. Darko Štante
Sanremo (2021), r. Miroslav Mandić
Nihče ni rekel, da te moram imeti rad (2019), r. Matjaž Jamnik
Sutherland v okvirju (2021), r. Matjaž Jamnik, Gaja Naja Rojec

Filmarija #026: Pogovor s Simonom Tanškom, direktorjem fotografije

V zadnji epizodi te sezone se Veronika Zakonjšek pogovarja z direktorjem fotografije Simonom Tanškom o njegovih ustvarjalnih začetkih na praški FAMU, sodelovanju pri celovečernih filmih Janeza Burgerja, Matevža Luzarja in Mihe Hočevarja, pogojih snemanja v času pandemije in poučevanju filmske fotografije na AGRFT.
Podcast nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Filmografija:
V leru (1999, Janez Burger)
Ruševine (2004, Janez Burger)
9:06 (2009, Igor Šterk)
Gremo mi po svoje (2010, Miha Hočevar)
Gremo mi po svoje 2 (2012, Miha Hočevar)
Vučko (2008, Matevž Luzar)
Srečen za umret (2012, Matevž Luzar)
Orkester (2021, Matevž Luzar)

Filmarija #025: Scenaristove navade in orodja

Luka Marčetić in Matevž Luzar se pogovarjata o svojih o navadah pred in med pisanjem scenarijev pri samostojnem delu in pri delu v ekipi. Govora je tudi o mnogih orodjih, tako računalniških kot fizičnih, ki jih uporabljata, da si čim bolj olajšata (ali zakomplicirata) delo. Podcast nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Filmarija #023: Hollywood v Sloveniji

V drugem, bolj insajderskem delu epizode o tujih produkcijah v Sloveniji sta gosta Miha Černec, filmski producent slovenske produkcijske hiše Staragara, ki poleg produciranja avtorskih filmov deluje tudi kot servisna produkcija, ter Katja Šoltes, prva Slovenka, ki je bila glavna scenografinja pri celovečernem filmskem projektu tuje produkcije, posnete v Sloveniji – gre za Sonyjev film Infinite Storm.

V epizodi spregovorimo o tem, kako se v praksi izkoriščajo denarna povračila v Sloveniji in v tujini, o geografski in korporativni organiziranosti velikih tujih produkcij, kot sta Netflix in Amazon – in o tem, kako je delati z njimi. Katja pove, kaj za Slovenijo pomeni preskok iz art directorja v head of department – korak za Katjo, skok za slovensko filmsko industrijo. Kaj lahko kot slovenska filmska industrija pričakujemo v prihodnosti in kaj lahko od filmske industrije pridobita gospodarstvo in turizem. Zabaven in sproščen pogovor z bivšo radijko in scenografinjo ter producentom ponuja vpogled v delo s tujimi (servisnimi in izvršnimi) produkcijami, vpogled v denarna povračila ‘od znotraj’, in na pobožne želje ter denarne investicije, o katerih gosta mislita, da bi jih Slovenija morala uvesti, da bi lahko kot filmska industrija tujini ponudili še več. Že drugič pridemo do zaključka, da filmska industrija povezuje ministrstva za kulturo, gospodarstvo in turizem (ter kmetijstvo) s promocijo čudovitih slovenskih lokacij. Za konec je govora še o tem, da bi morali slovensko industrijo šteti tako h kulturnemu kot h geografskemu sektorju, saj bi s tem dosegli nujno potreben premik v industrijo.

Podcast nastaja s finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Omembe in reference:
Infinte storm (2022), Malgorzata Szumowska, Michal Englert
Jeruzalem (2015), Yoav Paz, Doron Paz
Oroslan (2009), Matjaž Ivanišin
Gladiator (2000), Ridley Scott
Kingdom of heaven (2005), Ridley Scott
Robin Hood (2018), Otto Bathurst
Sam Mendez: How we can save our theatres (2020), Financial Times
Ivo Hušnjak, art direktor filmov Black Hawk Down, Kingdom of Heaven, MORE etc
Branko Lustig, filmski producent, znan po Schindlerjevem seznamu, Gladiatorju, itn
Barrandov Studios, Praga, Češka
Cinema Studio Atlas, Ouarzazate, Maroko
Netflix, Inc., Kalifornija
BBC, London
Amazon.com, Inc., Seattle, Washington
Sony Group Corporation, Minato, Tokio