Akademija za filmsko umetnost in znanost (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS) je objavila pravila za 94. podelitev oskarjev, ki bo 27. 03. 2022. Med njimi so tudi pravila za prijavo najboljših mednarodnih celovečernih filmov, ki se bodo potegovali za nagrado mednarodni oskar 2022.

Zveza DSFU vabi producente, da posredujete predloge za slovenski film, ki se bo potegoval za nominacijo v kategoriji najboljši mednarodni celovečerni film.

Rok za prijave je sreda, 1. septembra 2021 do 24.00, e-naslov info@zdsfu.si, zahtevano gradivo pa je:

  • izpolnjena prijavnica
  • kratek sinopsis filma z osnovnimi tehničnimi podatki o filmu, avtorjih in ekipi

Podrobnejše informacije v zvezi s propozicijami poziva dobite TUKAJ (Complete rules, št. 13). Informacije so na voljo na spletni strani oscars.org.

Člani strokovne komisije (izbrani na predlog filmskih združenj Zveze DSFU) si bodo prijavljene filme ogledali do začetka oktobra in izbrali slovenski film, ki se bo potegoval za to prestižno nagrado.

Producent izbranega filma bo po izboru pozvan k predložitvi popolne dokumentacije in potrebnega gradiva (rok za dostavo zahtevanega gradiva bo 15. oktober 2021).

Producenti lahko prijavite film, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • da gre za celovečerni film, ki je nastal zunaj ZDA in ima večinoma neangleške dialoge;
  • da je bila/bo uradna kinematografska premiera filma v Sloveniji med 1. januarjem 2021 in 31. decembrom 2021;
  • da je bil (bo) film po uradni premieri najmanj sedem dni zaporedoma v redni kinematografski distribuciji;
  • da film v nobeni različici (npr. televizijski, DVD, internetni, na letalih, …) ni bil distribuiran pred uradno kinematografsko premiero;
  • da je film opremljen s točnimi in berljivimi angleškimi podnapisi;
  • da je bil film avtorsko večinsko narejen z ustvarjalci s stalnim bivališčem v Sloveniji.
  • filmi, izbrani v posamezni državi, ki so imeli predhodno načrtovano kino premiero, a so bili namesto tega uvodoma prikazovani preko uglednega komercialnega pretočnega kanala ali platforme za ogled na zahtevo, se lahko potegujejo za nagrado pod naslednjimi pogoji:
  • da Akademiji posredujejo dokumentacijo (izvirne dokumente in prevode v angleščino) vladnih odločb o datumih zaprtja kina; predhodnih napovedi premiere ter pogodb za predvajanje po pretočnih kanalih oz. platformah za ogled na zahtevo. Film mora biti na ogled najmanj sedem zaporednih dni. Zgolj objava o pretočnem predvajanju na festivalskih kanalih ne zadošča kot dokazilo.
  • da bo film na voljo na varni spletni strani za člane Akademije/v Projekcijski sobi Akademije 60 dni po datumu razglasitve komisije, ki je film uvrstila v tekmovalni izbor.
  • da izpolnjuje vse druge zahteve iz poziva.
  • da bi filmi lažje izpolnili zahteve po kino distribuciji, bo Akademija omogočila, da se filmi uvrstijo / predvajajo tudi zunaj države, iz katere je film, pod pogojema, prvič, da je film predvajan vsaj sedem dni zapored v komercialnem kinu in s plačljivimi vstopnicami, in drugič, da je predvajan zunaj ZDA in njenega ozemlja.

**Zaradi svetovne pandemije, ki jo povzroča koronavirus / covid-19, se lahko na podlagi nacionalnih smernic, vladnih odločb in odločitev Akademije spremenijo vsi datumi in določila v zvezi s pravili in pogoji za 94. podelitev nagrad.

Prijavnica